Een chauffeur van een Alkmaarse stadsbus blijkt al vier jaar geleden te zijn overleden. Dit ontdekte een journalist van de plaatselijke courant bij toeval tijdens de research voor een artikel over het stads- en streekvervoer. 

De journalist kwam er achter dat de chauffeur vier jaar geleden om het leven was gekomen bij een tragisch eenzijdig auto-ongeval.

De man was bij leven wel ook buschauffeur, maar niet in Alkmaar. Hij was destijds chauffeur in een grote Brabantse stad.

Eenmaal door de journalist geconfronteerd met dit opmerkelijke feit zei hij zich niet te kunnen herinneren ooit in Brabant te zijn geweest. Maar ook zei hij dat hij ‘nooit slaapt’ en ‘eigenlijk ook nooit eet’.

Het was hem nog niet eerder opgevallen dat dit niet bepaald passend is voor een levend persoon. ‘Ik ben wel altijd heel erg moe en vergeetachtig’, zo zou de chauffeur hebben bekend.

Ook wist de chauffeur niet meer hoe hij in Alkmaar op de bus terecht was gekomen. Hij zei zich niet te kunnen herinneren te hebben gesolliciteerd of een contract te hebben ondertekend.

Opmerkelijk was dat de chauffeur in een oud model bus reed, zonder OV-chipkastjes. Volgens de chauffeur werkte hij nog ‘met strippenkaarten’ en had hij ‘nog nooit van een OV-chipdinges gehoord’.

De busmaatschappij kende de naam van de chauffeur niet en liet in een schriftelijke verklaring weten dat ‘alle chauffeurs die bij ons in dienst zijn in goede gezondheid verkeren’ en dat ‘geen enkele chauffeur wordt vermist’.

De HeWat-redactie wilde verhaal halen bij de chauffeur in kwestie, maar deze bleek onvindbaar.

Zijnbus, met een lijnnummer dat, zo blijkt nu, al jaren geleden is opgeheven, werd later leeg aangetroffen op een parkeerplaats bij een industrieterrein.

De woning van de chauffeur leek al lang verlaten maar buren vertelden dat het ‘er eigenlijk altijd stonk’ en dat er ‘veel vliegen in huis zaten’.

Niemand van de buren kende de man echt goed.

Nadat de politie de deur had geforceerd bleek er voor jaren aan ongeopende post op de deurmat te liggen. Ook het bed was onbeslapen en er was geen voedsel in huis.

Wel draaide de wasmachine en lag de kledingkast vol schone kleren. Een iMac die in de huiskamer werd aangetroffen stond in de ‘sluimer’-stand.

De politie wilde niets loslaten over de inhoud van de harde schijf van de computer.

Voor de Alkmaarse politie is de zaak hiermee afgedaan. ‘De bewoner van het adres is vier jaar geleden als overleden gerapporteerd. We kunnen dus niets anders dan concluderen dat wie er ook gebruik maakte van het huis, het niet deze persoon in kwestie was want die is al jaren dood. Het zullen waarschijnlijk krakers of kinderen zijn geweest. Pas als iemand aangifte doet van huisvredebreuk of inbraak kunnen we hier iets mee’.

De gemeentelijke reinigingsdienst zal het huis ontruimen en ontsmetten.

 

CC-Foto: Kevink.