Xtra: gezin koopt huis, huis blijkt bij oplevering volkomen verdwenen

Een bizarre verrassing voor John (27) en Miriam (25) uit Aalsmeer. In september kochten zij een nieuw huis, want met Puck (4) en een tweede kleine op komst werd hun bovenwoning te klein. John en Miriam verdienen beiden iets meer dan modaal dus het kostte wat extra investering van spaargeld om de hypotheek voor hun droomhuis te kunnen bekostigen. Een forse maar belangrijke investering voor het leven kortom, waar ze dan ook dolgelukkig mee waren. 23 september was het eindelijk zo ver, de overdracht bij de notaris. Maar daar veranderde hun droom in een nachtmerrie: het huis bleek niet te bestaan.

En niet alleen dat, volgens het kadaster had er nooit een huis op dat kavel gestaan, bestond er ook niet zo’n adres en wisten noch notaris noch makelaar noch hypotheekverstrekker van enige transactie of verkoop. Ook de bank, een grote bekende betrouwbare bank, waar John en Miriam hun hypotheek hadden afgesloten had nog nooit van John en Miriam gehoord en ook geen lening aan ze uitgeschreven.

Documenten en bewijzen

Hadden John en Miriam zich vergist? Hadden ze zich zelf van alles wijsgemaakt? Een collectieve psychose wellicht? Hebben ze geprobeerd anderen voor de gek te houden?

Op het adres zelf, een adres dat niet bestaat maar wat wel op deze locatie had moeten bestaan, staat een ziekenhuis. Dit ziekenhuis is 23 jaar geleden gebouwd, zo blijkt uit navraag bij de gemeente

Daar lijkt het niet op. HeWat kreeg inzage in de documenten van John en Miriam en daaruit blijkt dat alles in orde was en er geen enkele reden is te denken dat het huis of adres niet bestaan.

Het huis stond gewoon te koop, en ook op Funda.nl zo blijkt uit geleverde screenshots, de verkopend makelaar heeft, met naam en toenaam, alle verkoopdocumenten ondertekend, er zijn uitgebreide bouwplannen en plattegronden, het kadasteruitreksel lijkt authentiek en er heeft zelfs een bouwkundige keuring plaatsgevonden.

De hypotheekgegevens lijken in orde, er was uitvoerige correspondentie met een bankmedewerker en er is een som geld als investering naar de bank overgemaakt.

Uit navraag bij het makelaarskantoor blijkt de betreffende makelaar wel te bestaan, maar kan hij zich niet herinneren ooit met John en Miriam zaken te hebben gedaan, laat staan dat hij hun een huis heeft verkocht.

Het lijkt haast alsof iemand de hele straat heeft uitgegumd en opnieuw heeft opgebouwd maar tegelijk ook het hele verleden heeft veranderd

Uit de gegevens die het kantoor de HeWat-redactie verstrekte blijkt inderdaad dat er nooit enige verkkop of verkoopreclame heeft plaatsgevonden van het betreffende adres. Het adres komt niet voor in hun archief.

Op het adres zelf, een adres dat niet bestaat maar wat wel op deze locatie had moeten bestaan, staat een ziekenhuis. Dit ziekenhuis is 23 jaar geleden gebouwd, zo blijkt uit navraag bij de gemeente. De huidige straatnaam is nooit anders geweest.

Ook HeWat heeft in het kadaster gekeken en inderdaad bestaat het adres niet en is er ook nooit iets aan veranderd.

‘Straat uitgegumd’

Toch kunnen John en Miriam zich de hele verkoopprocedure nog levendig herinneren. “We hebben dat huis vier keer bezocht”, aldus een ge√ęmotioneerde John.

“We hebben er nog samen omheen gelopen, hebben alle kamers bekeken. We hebben zelfs tekeningen en foto’s (ook die heeft de HeWat-redactie gezien, red.) gemaakt om alvast te bedenken wat we allemaal zouden moeten veranderen.

“Ik kan me nog zo de straat herinneren: rijtjeshuizen en twee onder een kap woningen, auto’s, carports. Beslist geen ziekenhuis in de buurt maar wel inderdaad een vijver en sportveld iets verderop en die hoogbouw in de straten er achter, zoals nu achter dat ziekenhuis.

“Het lijkt haast alsof iemand de hele straat heeft uitgegumd en opnieuw heeft opgebouwd maar tegelijk ook het hele verleden heeft veranderd. Ik kan er gewoon niet bij. Hebben we alles gedroomd? En de documenten dan? Ik word er inmiddels stapelgek van en moet pillen gebruiken om te kunnen slapen.”

Ik moet pillen gebruiken om te kunnen slapen

Ook Miriam is erg aangedaan door de hele gebeurtenis. Zo aangedaan dat ze liever geen commentaar geeft aan de HeWat-redactie. Ze wil graag zoveel mogelijk rust houden met het oog op haar aankomende bevalling.

Wat er precies aan de hand is zal altijd onduidelijk blijven. Zeker is in elk geval dat het geen fantasie of gekte in alleen het hoofd van John en Miriam is want de bewijzen spreken voor zich.

Maar ook zeker is dat op het betreffende bouwkavel nooit een huis heeft gestaan, dat het adres nooit heeft bestaan en dat de verkopend makelaar nooit contact met John en Miriam heeft gehad, al is het wel zijn naam op de documenten en herkenden John en Miriam hem als verkopende makelaar.

Bizar mysterie

Het lijkt alsof alles inderdaad heeft plaatsgevonden maar daarna weer is uitgewist, inclusief de geheugens van de betrokkenen. Alleen zijn bij John en Miriam de herinneringen niet uitgewist en zijn de documenten de stille getuigen van een bizar mysterie.

Een gedachte over “Xtra: gezin koopt huis, huis blijkt bij oplevering volkomen verdwenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.