Misschien wel één van de meeste bezochtte atracties in Nederland is Madurodam. Geen school die er niet naartoegaat met schoolreisje en geen toerist die het overslaat. Nederland in het piepklein (schaal 1:25), met oog voor detail en vooral: typisch Hollands. 

Maar Madurodam is helemaal niet gebouwd om mensen te vermaken, het was bedoeld om een alien-levensvorm te huisvesten.

Dit beweert althans een betrouwbare bron, destijds als jonge man betrokken bij de totstandkoming van Madurodam.

Volgens de nu hoogbejaarde oud-medewerker waren de eerste huisjes van Madurodam, gemaakt van hout en naar voorbeeld van Nederlandse grachtenpanden en Zaanse huizen, onderdeel van een top secret overheidsproject.

Project Maduro

Het project dat als codenaam ‘Project Maduro’ had gekregen werd geleid door een clandestiene overheidsorganisatie die zich bezighield met ufo’s en buitenaards leven.

Uit door de bron geleverde documenten, die in het bezit zijn van de HeWat-redactie, blijkt dat de regeringen van Nederland, Duitsland en België sinds 1946 voortdurend contact hebben gehad met aliens die afkomstig zijn uit het sterrenstelsel der Maduranen.

Intergalactische uitwisseling

Eind jaren veertig werd besloten tot een intergalactisch uitwisselingsproject: mensen werden uitgeruild met aliens. De mensen die werden geruild en naar de Maduranen zouden vertrekken waren allen Duitse vrijwilligers.

Nederland kreeg de taak huisvesting te regelen voor de aliens die niet veel groter waren dan een centimeter of zeven.

De bedoeling was dat de uitwisseling zeker tien jaar zou duren met de mogelijkheid tot verlenging. Gedurende die tijd zouden de aliens in een zo realistisch Hollands mogelijke omgeving verblijven opdat ze zoveel mogelijk van onze cultuur konden bestuderen.

De houten huisjes, die later zijn gebruikt bij de eerste inrichting van Madurodam, werden geplaatst in een ondergrondse loods, als onderdeel van een toen bestaand bunkercomplex in Den Haag onder het Bezuidenhout.

Bemoeienis Prins Bernhard

Uit de documenten blijkt echter dat in 1950 het project in allerijl werd afgeblazen. De reden hiervoor is onduidelijk, maar mogelijk had dit te maken met de staatsveiligheid gezien de plotselinge beïndiging van het project en de bemoeienis van de toen net opgerichtte BVD en, opvallend genoeg, Prins Bernhard persoonlijk.

De bron weet verder te melden dat Madurodam vervolgens alsnog werd aangelegd op de huidige locatie, maar dan als proefcentrum voor het huisvesten van gekloonde alternatieve levensvormen, waarmee destijds door de Maduro-groep werd geëxperimenteerd.

Als dekmantel werd de aanleg van een nieuw attractiepark gebruikt.

De subsidie voor dit project werd echter abrupt beëindigd toen het project dreigde uit te lekken. Besloten werd toen om er alsnog een echt attractiepark van te maken.

Hedendaagse aanwijzingen

De bron zegt te weten dat in Madurodam zelf nog altijd aanwijzingen zijn te vinden die verwijzen naar de oorspronkelijke bestemming, onder andere door vreemde letters, een alientaal, op de kleine straatnaamborden en aliennamen op de oude houten huisjes.

CC-Foto: Cqui.