Dirk Windensteijn uit het Limburgse Appingen wist niet wat hem overkwam afgelopen dinsdag: de deurwaarder legde beslag op al zijn rekeningen, zijn huis en twee honden. De reden? Verkeersboetes die hij had gemaakt in China. Windensteijn is echter blind en heeft geen rijbewijs. Wel werd begin dit jaar zijn auto – die hij had gekocht voor zijn vrouw – gestolen. En twee dagen later teruggevonden. 

Windensteijn en zijn vrouw dineerden afgelopen lente in het even verderop gelegen Maastricht. Eenmaal terug in de parkeergarage aan het Vrijthof bleek hun auto gestolen.

Ze deden ogenblikkelijk aangifte, twee dagen later kregen ze het verlossende bericht van de politie: de auto was teruggevonden op een parkeerterrein aan de Maas. Maar: de nummerplaten ontbraken en ook was de airbag verdwenen.

‘We hebben de auto toen naar de dealer gebracht en gevraagd: wil je hem terugkopen? Wij hadden er geen lol meer aan. Je eigen auto voelt niet meer als je eigen auto na zo’n diefstal.’

Sindsdien reden de twee weer prinsheerlijk in hun nieuwe wagen. Totdat de deurwaarder deze week namens de Rijksdienst Wegverkeer beslag legde op hun eigendommen. Wat bleek? Uit flitspaalfoto’s blijkt dat iemand in China rondrijdt met het nummerbord van Windensteijn.

Nog erger: het is hetzelfde type auto met dezelfde kleur: een paarse Citroën ZX Break. De vermoedelijk Chinese bestuurder heeft tientallen verkeersovertredingen begaan en daarnaast twee ongelukken veroorzaakt waarvan één met dodelijke afloop.

Windensteijn: ‘Het voelt zo unheimisch. Het is mijn nummerbord, dezelfde soort auto, de kleur is nota bene hetzelfde! Maar verdorie, ik ben blind en arbeidsongeschikt, mijn vrouw werkt in de zorg en in de weekeinden in de bloemenstal hier in Appingen. Wij hebben het niet breed, dit verhaal klopt gewoon niet! Wij hebben niets in China te zoeken!’

De Rijksdienst Wegverkeer wil echter van geen wijken weten. Een woordvoerder zegt: ‘De Europese Unie en China zijn in 2009 het Safe Driving Partnership-agreement overeengekomen. Daardoor kunnen Chinezen die in Europa verkeersovertredingen begaan en Europeanen in China beboet worden. Beide partijen hebben inzicht in de camera-beelden en wat ons betreft zijn hier geen fouten gemaakt.’

Windensteijn heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen. ‘Dit is zo oneerlijk.’

(Foto: Chinese Bejing Traffic Authority)