Drentse bejaarden slachtoffer spontane zelfontbranding

In het Drentse Scheerhuizermervennen zijn maandag twee bejaarde vrouwen om het leven gekomen bij een plotselinge brand. Het heeft er alle schijn van dat de twee vrouwen slachtoffer zijn geworden van iets wat bekend staat als ‘spontane zelfontbranding’: een lichaam dat spontaan in de fik vliegt, zonder externe oorzaken als open vuur of een versnellende brandstof. 

De twee slachtoffers (beiden 86) zaten ’s avonds laat in de gemeenschappelijke ruimte van bejaardentehuis ‘De Rijpe’ televisie te kijken toen de avondverpleging afscheid van ze nam en de wacht overdroeg aan de nachtverpleging.

De nachtverpleegster kwam ongeveer een kwartier later de gemeenschappelijke ruimte binnen. De twee slachtoffers waren op dat moment reeds ‘verkoold tot op het bot’.

Volgens een woordvoerder van de brandweer heeft de brand ‘kort maar zeer hevig gewoed’ maar zijn alleen de lichamen zelf door de brand aangetast.

‘Zelfs de stoelen waarop de slachtoffers zaten zijn maar voor een gedeelte zwart geblakerd. Het is bijna alsof de brand vooral binnen in de lichamen zelf heeft gewoed, zo weinig schade was er verder in de ruimte.’

Er zouden geen aanwijzingen zijn gevonden dat er opzettelijk brand is gesticht. Ook sluit men een technisch mankement als kortsluiting uit.

Het is onbekend naar welk televisieprogramma de twee slachtoffers keken toen de brand ontstond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.