Man koopt voedsel bij kruidenier die al 150 jaar niet meer bestaat

In het Limburgse Swalmen heeft een man onlangs ontbijtkoek en drop gekocht bij een kruidenierszaak die 150 jaar geleden werd afgebroken. De man kwam pas twee dagen na het doen van zijn boodschappen er achter dat op de plek waar hij zijn producten had gekocht een woonhuis staat. Uit onderzoek door HeWat blijkt dat op hetzelfde adres ooit een kruidenierszaak stond. 

Vintage winkeltje

De man, die niet met naam wil worden genoemd, is zelf niet afkomstig uit Limburg en was op bezoek in Swalmen. “Ik vond het al zo’n leuk vintage winkeltje, heel authentiek, met zo’n belletje aan de deur en een ouderwetse weegschaal op de toonbank. Alsof ik op de filmset van een historische film terecht was gekomen. De prijzen waren alleen wel erg laag, alles ging in centen”, laat de man aan HeWat weten.

Toen de man wilde afrekenen (een totaalbedrag van 78 cent) bleek dat de winkelier geen euro’s accepteerde. In plaats daarvan moest de man een schuldbekentenis tekenen om “later met Piet Krediet terug te komen”, zo had de winkelier gezegd.

Winkel verdwenen

Twee dagen later wilde de klant opnieuw naar het vintage winkeltje en merkte hij tot zijn stomme verbazing dat er een woonhuis stond op de plek van het winkeltje.

“Ik heb nog extra rondjes gelopen of ik niet de verkeerde weg had genomen maar het was echt dezelfde straat. Het rare is dat alles er ook exact hetzelfde uitzag, inclusief de huizen ernaast maar op de plek van de winkel stond nu een woonhuis. Die kunnen ze nooit in twee dagen hebben gebouwd.”

1864

Na onderzoek in de gemeentelijke archieven en het kadaster blijkt dat op het adres wat de man opgaf ooit een kruidenierszaak stond. In 1864 brandde de winkel tot op de grond toe af. De eigenaar en zijn vrouw, die boven de winkel woonden, kwamen daarbij om het leven. In 1865 werden de restanten gesloopt.

Hoe de man nu zijn openstaande rekening van 78 cent moet betalen blijft onduidelijk. “Omgerekend naar nu met rente zal het een flink bedrag zijn denk ik. Maargoed, ik hoop maar dat ik door het tekenen van die schuldbekentenis niet mijn ziel heb verkocht, hahaha.”

 

swalmen

De straat in Swalmen. Bij de rode pijl stond de kruidenierswinkel.

 

Foto kruidenier: CC-Jty

 

Een gedachte over “Man koopt voedsel bij kruidenier die al 150 jaar niet meer bestaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.