De op 22 november 1963 vermoorde president John F. Kennedy kende zijn vermoedelijke moordenaar Lee Harvey Oswald persoonlijk. Sterker, de twee onderhielden korte tijd een seksuele relatie. Dat blijkt uit een onlangs vrijgegeven dossier van het United States House of Representatives Select Committee on Assassinations (HSCA). Deze commissie deed eind jaren zeventig onderzoek naar de moord op Kennedy maar maakte destijds niet het volledige rapport openbaar.

Ruim 75 dossiers uit dit onderzoek zijn vooralsnog als Staatsgeheim geclassificeerd maar vanwege de vernieuwde Amerikaanse Wet op Openbaarheid worden deze documenten vanaf december 2019 in een periode van vijf jaar vrijgegeven.

Uit een kort na de aanslag opgesteld memo van toenmalig FBI-directeur J. Edgar Hoover met de titel ‘Predator’ blijkt dat Kennedy eind jaren vijftig tijdens een vakantie in Florida – de familie bezat daar destijds een landgoed – werd betrapt toen hij in een kleedkamer op een golfbaan ‘ongepaste handelingen verrichte’ met zijn caddie.

Volgens Hoover’s memo was de caddie in kwestie ‘met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ Lee Harvey Oswald.

“JFK was een seksueel roofdier. Of het mannen of vrouwen waren, maakte hem niet uit”, schrijft de FBI-directeur in zijn memo.

In de kantlijn van het document pende Hoover verwijzend naar Kennedy met rood potlood neer: “PERVERT!”

Door Jim Slayer