Een 77-jarige vrouw uit Vlaardingen heeft zeven jaar geleden een wel heel spectaculaire tweedehands aankoop gedaan via Marktplaats.nl. De vrouw kocht voor 60 euro een ‘slechts drie jaar oude koelkast in uitstekende staat’ bij een man in Rotterdam. Eenmaal thuis in de keuken geïnstalleerd en aangesloten bleek de koelkast niet te koelen maar toegang te verschaffen tot ‘de middeleeuwen’.

“Ik heb die koelkast bij de verkoper nog geopend, toen was er niets aan de hand, het zag er uit zoals elke koelkast. Maar toen ik hem thuis eenmaal had aangesloten en de deur opendeed leek de hele achterkant van de koelkast verdwenen: ik keek rechtstreeks een bos in!”, vertelt de vrouw in een exclusief interview.

Eerste keer interview

Het is voor de eerste keer dat de vrouw over deze spectaculaire gebeurtenissen praat. Ondanks dat haar zoon, naar verluidt, door de tijdreis naar de middeleeuwen om het leven is gekomen heeft ze er nooit met iemand over willen praten. Tot nu toe werd aangenomen dat haar zoon in ‘een psychotische toestand’ zelfmoord heeft gepleegd door met een stuk glas van een gebroken badkamerspiegel zijn eigen keel door te snijden.

“Eerst dacht ik nog: iemand houdt me voor de gek, ze hebben een foto in de koelkast geplakt, maar ik kon de vogels horen, rook boslucht en voelde zelfs een briesje. Toen ik mijn hand in de koelkast stak om te voelen of het geen foto was verdween mijn arm alas het ware dwars door de achterkant van de koelkast heen, zo dat bos in, het was dus echt een gat.

Vier jaar in één minuut

“Ik was volledig in paniek, heb zelfs een paar keer ‘Hallo is daar iemand?’ geroepen, maar kreeg geen reactie. Toen heb ik mijn zoon gebeld omdat ik dacht dat ik gek was geworden, maar hij zag precies hetzelfde en is toen in de koelkast gekropen, zo door het gat dat bos in. Ik zag hem er in verdwijnen. Hij stond daar, liep een stukje en verdween uit mijn gezichtsveld.

“Nog geen minuut later verscheen hij daar weer: helemaal verwilderd, enorm lange vette haren en een baard. Hij droeg een raar gewaad aan en had een zwaard in zijn handen. Hij zei dat hij in dat bos was verdwaald en zeker vier jaar daar heeft overleefd, op zoek naar een weg terug. Volgens hem was het in het jaar 1173 toen hij verdwaalde en heeft hij moeten leven in, zoals hij het zei, ‘primitieve omstandigheden die in niets lijken op de romantische beelden die wij hebben van ridders en de tijd van kastelen’. Maar hij wilde er niets meer over zeggen.

“Wat hij nog wel vertelde is dat hij onder een of andere waterval een grot heeft gevonden die uitkwam op mijn koelkast. Hij vertelde dat meerdere mensen in die ‘tijd’ van die plek wisten maar er van uitgingen dat de duivel er woonde.

Zelfmoord

“Het eerste wat hij heeft gedaan nadat hij dit, zichtbaar verward en in paniek, aan me heeft verteld is zo’n beetje alles opeten wat ik in huis had. Hij is toen naar de badkamer gegaan om te douchen en heeft daar dat zwaard wat hij bij zich had in zijn keel gestoken.

“Hij is op in mijn eigen badkamer doodgebloed. Ik heb mijn eigen zoon moeten vinden in een grote plas bloed, gehuld in een of andere cape, in zijn handen een bijna ontilbaar ijzeren zwaard vol bloed.

“Ik zal nooit weten waarom hij heeft gedaan, het was altijd een vrolijke jongen, beslist geen depressieveling of psychisch in de war, maar ik zal nooit zijn angstige ogen vergeten toen hij me vertelde over zijn tijd in ‘de middeleeuwen’. Ik kan niets anders dan alles geloven wat hij me vertelde, ik heb hem door dat gat zien verdwijnen, maar het heeft alles bij elkaar niet langer dan een minuut geduurd.

“Toch zag hij er na die minuut inderdaad uit als iemand die lange tijd onder erbarmelijke omstandigheden heeft geleefd, hij was vel over been. Wie kan ooit verklaren hoe iemand van een gezonde, welvaren persoon binnen een minuut verandert in een uitgemergelde, angstige, wilde persoon die in niets lijkt op de persoon die hij een minuut daarvoor nog was?

“Toen ik hem uiteindelijk vond was de spiegel in de badkamer stukgeslagen. Ik ga er tot op de dag van vandaag van uit dat toen hij zijn eigen, verwilderde gezicht zag de stoppen definitief bij hem zijn doorgeslagen. Het kan niet anders of hij heeft in die ene minuut, die voor hem zo veel langer duurde, de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt.

Eerste en enige keer

“Uit angst dit niet te kunnen verklaren, en eigenlijk ook uit angst zelf gek te worden als ik er nog langer bij stil moest staan, heb ik dat zwaard en die cape verborgen gehouden voor de politie en een heb ik een van de glasscherven door zijn bloed gehaald en naast hem neergelegd. Ik weet niet of ze ooit twijfels over zijn dood hebben gehad, maar ze zijn er in elk geval niet meer mee bij me teruggekomen.

“Die koelkast heb ik meteen bij het grof vuil gezet, ik heb later een nieuwe bij de Mediamarkt gekocht. Het zwaard en de cape heb ik bewaard, als aandenken aan mijn zoon.

“Dit is de eerste en enige keer dat ik dit verhaal vertel. Ik weet dat niemand me gelooft, maar ik ben wel mijn zoon verloren, en dat is net zo echt als dat gat naar dat bos in de middeleeuwen.”

Onderzoek door experts

Het zwaard en de cape zijn inmiddels onderzocht door experts. Geen van de experts twijfelt er aan dat het gaat om authentieke, honderden jaren oude voorwerpen. Een exacte datering kon niet worden gegeven.

De koelkast is nooit meer teruggevonden, ondanks een uitgebreide zoektocht op diverse vuilstortplaatsen.

De ‘man uit Rotterdam’ die de koelkast heeft verkocht kon niet worden getraceerd.