De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en Elvis Presley waren in 1977 met elkaar in onderhandeling om The King in 1979 op de maan te laten landen. Dat blijkt uit onlangs vrijgegeven documenten van de Amerikaanse overheid.

De Amerikanen zetten in juli 1969 voor het eerst voet op de maan. Daarna vonden nog vier maanlandingen plaats, de laatste in 1972. Uiteindelijk werd het zogenaamde ‘Apolloprogramma’ stopgezet vanwege de ontwikkeling van het ruimtestation SkyLab en de bouw van de Space Shuttle.

Naar nu blijkt wilde NASA in 1979 – tien jaar na de eerste maanlanding – opnieuw voet op de maan zetten. Door een samenwerking met Elvis Presley aan te gaan hoopte de Amerikaanse overheid steun te verwerven voor de miljarden kostende ruimtevaartprojecten.

De bedoeling was dat een voorloper van de Space Shuttle Elvis in een baan om de maan zou brengen en dat hij vervolgens samen met een professionele astronaut in een sonde zou afdalen naar het oppervlak van het hemellichaam.

De onderhandelingen die plaats vonden in het voorjaar van 1977 bleken een succes; de muzikant ging akkoord, blijkt uit een ondertekend contract.

Het project kwam echter ten einde toen Presley op 16 augustus 1977 overleed op zijn toilet.

 

Door Jim Slayer