In de week dat bekend werd dat het Koninklijk Huis een illegale deal met de Belastingdienst sloot over de erfenis van prinses Juliana en Mark Rutte vermoedelijk de Tweede Kamer verkeerd inlichtte over de verkoop van een ander erfstuk, blijkt nu dat prins Bernhard tientallen jaren een verloren gewaand schilderij van Rembrandt van Rijn onder zijn bed heeft verborgen.

Na de dood van respectievelijk de Prinses en Prins in 2004 maakte de Koninklijke Familie een keuze uit de meubels en kunstwerken aanwezig op Paleis Soestdijk. De slaapkamer van prins Bernhard in de zogenaamde ‘Baarnse Vleugel’ werd echter grotendeels ongemoeid gelaten.

Toen de Rijksgebouwendienst in 2006 het paleis voorbereidde op openstelling werd bij het ontruimen van de slaapkamer van de prins naar nu blijkt onder zijn bed het lange tijd verloren gewaande ‘Huilend meiscke met zackdoeckjen en glinsterenden paerelketting’ (gedateerd rond 1658) van Rembrandt aangetroffen.

Het schilderij leek te zijn verdwenen sinds de Meidagen van 1940 toen Nazi-Duitsland Nederland binnenviel en paleis Soestdijk door de Oranjes werd ontruimd alvorens de familie de wijk naar Groot-Brittannië nam.

Lange tijd werd aangenomen dat de Nazi’s de hand op het kunstwerk wisten te leggen en werd het als verloren beschouwd. Nu blijkt dat prins Bernhard het dus onder zijn bed ‘in een voor het blote oog verborgen schuiflade onder zijn king-size eikenhouten ledikant’ heeft verstopt en dat na de Tweede Wereldoorlog bij terugkomst op Soestdijk vermoedelijk vergeten was.

Uit documenten blijkt nu dat het kunstwerk ‘in depot’ ligt bij het Rijks Museum na een jarenlange restauratie vanwege ‘invasieve vochtplekken naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door een druppelsgewijze blootstelling aan urine decennia achtereen’.

De waarde van het ‘Huilend meiscke met zackdoeckjen en glinsterenden paerelketting’ wordt door deskundigen geschat op minimaal 90 miljoen euro.

Pikant, prins Bernhard viel eind jaren zeventig van zijn voetstuk toen bekend werd dat hij voor 1,1 miljoen Amerikaanse dollars aan steekpenningen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed had aangenomen.

Door Jim Slayer

Een gedachte over “Prins Bernhard verborg decennialang verdwenen Rembrandt onder zijn bed, schilderij ‘aangetast door urine’”
  1. Ik kan best snappen dat Pr Bernhard een schilderij van 90.000.000 vergeet onder zijn bed,wie niet,ik zou het ook vergeten en erop zeiken als ik als Duitser zo,n hekel aan Nederland had,deze man en z,n hele achterban heeft nog nooit blijk gegeven van enige form van liefde voor NL ten toon gesteld,en alle streken die het Koninklijk huis zijn zo onterend dat dat stel heel snel opgedoekt moet worden ,alles is beter dan deze kliek

Reacties zijn gesloten.