In een interview dat scheidend voorzitter van de raad van toezicht van Medisch Spectrum Twente (MST), Frans van Vught, heeft gehad met de Twentse krant Tubantia ‘wordt ten onrechte de indruk gewekt dat prins Claus in behandeling was bij neuroloog Ernst Jansen Steur’. Dat heeft het ziekenhuis zondagavond laten weten in een verklaring. Kenners van het Koninklijk Huis vonden het sowieso al een vreemd verhaal. Prins Claus liet zich doorgaans behandelen door de beste artsen in binnen- én buitenland.  Wel is bekend dat de prins op spiritueel vlak enige tijd in contact stond met Johanna (Joke) Wilhelmina Petronella Damman, beter bekend als het ‘genezend medium’ Jomanda.

De opmerkelijke verbintenis kwam aan het licht toen de prins opzien baarde toen hij in december 1998 tijdens een toespraak in bijzijn van zijn echtgenote koningin Beatrix zijn das afwierp.

De actie bleek een direct advies van Jomanda met wie de prins sinds een ontmoeting ‘in de nasleep van een werkbezoek aan Tiel’ begin jaren negentig volgens paleisbronnen ‘intensief maar alleszins in het deftige’ contact onderhield.

Het paleis was echter weinig ingenomen met de bemoeienissen van Jomanda, koningin Beatrix foeterde volgens ingewijden dat ze vreesde voor ‘een Greet Hofmans 2.0.’

Prins Claus wilde echter van geen wijken weten totdat Huub Oosterhuis (vader van Trijntje) naar voren werd geschoven en vervolgens tot de laatste dagen de prins als geestelijk raadsman terzijde zou blijven staan.

Door Jim Slayer