Hilariteit na een interview met Arnold Karskens in dagblad Trouw dit weekeinde. De voormalig oorlogsverslaggever stelt daarin dat hij halverwege de jaren negentig in Kirjat Arba – een bijbelse plaats in het Judeagebergte op de Westelijke Jordaanoever – Jezus Christus heeft ontmoet. Maar zo grappig is de anekdote niet. In het 2000 jaar oude Evangelie volgens Matteüs staat de ontmoeting zelfs beschreven. Hebben we hier van doen met een bizarre verstoring van de tijd-ruimtestructuur? Het Evangelie volgens Matteüs is een van de vier evangeliën in het Nieuwe Testament van de christelijke Bijbel en vermoedelijk geschreven in de eerste eeuw na Christus. Een voor die periode dus opmerkelijk actueel verslag.

Zo valt te lezen dat Jezus Christus op een gegeven moment ‘terwijl gezeten nabij de poort van Kirjat Arba zijn dorst lessend met water uit een eenvoudige houten drinkbeker ten einde op krachten te komen’ een ontmoeting heeft met ‘een grootmondige haarloze, afkomstig uit het Verre Westen, bij zich dragende papyrusrollen’.

De twee raken in gesprek en Matteüs beschrijft hoe Jezus na een enkele uren durende intensieve conversatie ‘dankbaar en met instemming één van de papyrusrollen in ontvangst neemt’.

Er zijn meer gekke dingen in het Heilige Land gebeurd, het lijkt er op dat Karskens dus wel degelijk Jezus heeft ontmoet tijdens een bizarre verstoring van de tijd-ruimtestructuur.

Pikant, Matteüs eindigt zijn verslag met de opmerking dat Jezus zijn eerdergenoemde eenvoudige houten drinkbeker na het gesprek ‘aan deze uit zo een andere wereld afkomstige papyruspenner’ schenkt.

Opmerkelijk genoeg zegt Karskens daar niets over in het interview met Trouw. Waarom zwijgt hij hierover? Zou het kunnen dat de oprichter van Ongehoord Nederland in het bezit is van de Heilige Graal?

Door Jim Slayer