GRONINGEN – Een onverwachte vondst op een lokale rommelmarkt in Groningen heeft een studente in een ongekende situatie gebracht. Nadat ze een vintage spiegel had gekocht, ontdekte ze dat ze kon communiceren met haar overgrootmoeder uit het verleden.

De 21-jarige geschiedenisstudente, Iris van den Berg, stuitte op de antieke spiegel toen ze op zoek was naar unieke decoraties voor haar nieuwe studentenkamer. De spiegel, met een sierlijk houten frame en een licht verweerde reflectie, trok haar aandacht vanwege zijn ouderwetse charme. Wat ze echter niet had verwacht, was dat de spiegel meer dan alleen haar eigen reflectie zou laten zien.

“De eerste keer dat ik het zag, dacht ik dat mijn ogen me bedrogen”, zegt Van den Berg. “Ik zag een oudere vrouw in de spiegel, en ze leek me te kunnen zien. We waren allebei verbaasd, maar toen begonnen we te praten.”

Na meerdere gesprekken en uitwisselingen van persoonlijke details, kwamen ze tot de ongelooflijke conclusie dat de vrouw in de spiegel Van den Berg’s overgrootmoeder was, die in de jaren ’50 van de vorige eeuw leefde.

De jonge vrouw gebruikte de gelegenheid om meer te leren over haar familiegeschiedenis en het leven van haar overgrootmoeder. Ze ontdekte ook dat de spiegel oorspronkelijk eigendom was van haar overgrootmoeder, die hem gebruikte om zich op te maken.

“Deze ervaring heeft mijn leven veranderd”, zegt Van den Berg. “Ik heb altijd al interesse gehad in geschiedenis, maar ik had nooit gedacht dat ik het verleden zo persoonlijk zou kunnen ervaren.”

Deskundigen zijn sceptisch over Van den Berg’s beweringen en zijn geïnteresseerd om de spiegel nader te onderzoeken. Ondertussen blijft Van den Berg in contact met haar overgrootmoeder, in de hoop meer te leren over haar familiegeschiedenis en het verleden.

“Ik weet dat het ongelooflijk klinkt”, zegt ze. “Maar het is echt gebeurd. Het heeft mijn kijk op de wereld volledig veranderd.”