GRONINGEN – Een opmerkelijke ontdekking houdt de gemoederen in Groningen flink bezig. Een oude, roestige fiets, die al jaren tegen een lantaarnpaal in de binnenstad stond, blijkt over magische eigenschappen te beschikken. Iedereen die op deze fiets stapt en over de Poelestraat in het centrum rijdt, wordt getransporteerd naar het Groningen van weleer.

De eerste melding kwam van Joris Bakker, een student uit de stad. “Ik pakte de fiets voor een kort ritje en toen ik die Poelestraat  opreed, veranderde alles om me heen. De moderne winkels verdwenen en oude gevels, paard en wagens en mensen in historische kledij verschenen. Het duurde een paar minuten voordat ik besefte dat ik in het Groningen van de jaren 1920 was beland.”

Straat afgesloten

Dr. Els van der Meer, historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt: “Dit is een ongekende kans om de geschiedenis van onze stad echt te ervaren. We moeten echter voorzichtig zijn en de ethische en praktische implicaties van deze ontdekking overwegen.”

De gemeente Groningen heeft de fiets voorlopig in bewaring genomen en de betreffende straat tijdelijk afgesloten voor onderzoek. Burgemeester Koen Schuiling (VVD): “We willen eerst begrijpen hoe dit fenomeen werkt en of het veilig is voor onze inwoners.”

Studentenactie

Sommigen Groningers geloven dat de fiets een overblijfsel is van een onbekende uitvinder, terwijl anderen denken dat er meer mystieke krachten in het spel zijn. Ook houden sommige inwoners rekening met een marketingstunt of een actie van één van de Groningse studentenverenigingen.