Een Veenendaals echtpaar dat deze zomer vermist raakte tijdens hun vakantie in Tirol blijkt om het leven te zijn gekomen. Agenten vonden afgelopen weekend resten van lichamen in een greppel hoog in de bergen van Zuid-Tirol. Uit DNA-onderzoek blijkt dat het om het vermiste Veenendaalse echtpaar gaat.  

Maar volgens de politie in Tirol is het echtpaar onder zeer mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen. Zo waren de lichamen aangevreten en ontbraken de meeste weke delen zoals ogen en ingewanden.

Dit lijkt echter niet het werk te zijn van aaseters maar van bloemen en planten.

‘We troffen een aantal reusachtige soorten bloemen en planten aan waarin zich resten van zowel het mannelijke als het vrouwelijke slachtoffer bevonden’, aldus de Oostenrijkse politie.

‘Ook zat een arm van het mannelijke slachtoffer met de hand vast in een grote, oranje bloem, een soort reuzenanjer. Een gedeelte van de hand was reeds verteerd, klaarblijkelijk binnenin die bloem.’

Welk drama zich precies in de Oostenrijkse bergen heeft afgespeeld blijft onduidelijk. Mogelijk is het echtpaar tijdens het wandelen ingekapseld geraakt door zeldzame vleesetende reuzenplanten en -bloemen maar het is een raadsel hoe het echtpaar uiteindelijk in de greppel terecht is gekomen.

De Wageningse bioloog (emeritus) prof. Jutjens denkt dat het echtpaar slachtoffer is geworden van een onderaards vleesetend schimmelmonster. ‘Deze schimmel kan zich kilometers ver onder de grond uitstrekken en lokt zijn prooi met felgekleurde bloemen en geurende plantenbladeren. Eenmaal verstrikt in de bloemen en planten wordt de prooi de grond in gezogen. De resten komen soms pas meters verder weer boven de grond.’

Dit zou in elk geval de sinds enkele jaren voorkomende mysterieuze verdwijningen van alpenkoeien verklaren. Vooral in het Zuiden van Oostenrijk en in het Noorden van Slovenië en Italië verdwenen de afgelopen jaren zeker 100 koeien spoorloos.

Schimmel of niet, Oostenrijkse boswachters hebben alle bloemen en planten op de plek des onheils inmiddels gekapt en de grond grondig omgeschoffeld. ‘Je kunt maar beter zeker zijn’, aldus de Oostenrijkse politie.

Prof. Jutjens heeft nog om specimen van de bloemen en planten gevraagd maar dat werd zonder opgaaf van reden geweigerd door de Oostenrijkse autoriteiten.