Brussel, 5 september 2023 – Het Belgische technologiebedrijf FuturVisie een televisie geïntroduceerd die beweert te kunnen laten zien hoe iemand zal sterven. De ‘MortalVision’ maakt gebruik van geavanceerde algoritmes en biometrische gegevens om een visualisatie van iemands dood te genereren.

Volgens Dr. Lucien Verbeek, hoofdonderzoeker bij FuturVisie, combineert de televisie “diepgaande analyses van genetische informatie, levensstijlgegevens en historische familiegezondheidsrecords om een zo nauwkeurig mogelijk beeld te creëren van iemands potentiële overlijdensscenario.”

Verbeek benadrukt echter dat de beelden puur speculatief zijn en dat de technologie niet garandeert dat de getoonde scenario’s daadwerkelijk zullen plaatsvinden.

Morbide sensatie

De introductie van de MortalVision heeft tot gemengde reacties geleid. Sommigen zien het als een baanbrekende technologische doorbraak, terwijl anderen het afdoen als een morbide sensatie.

 

Artikel gaat verder na advertentie.

 

Psychologen waarschuwen voor de mogelijke traumatische effecten van het bekijken van dergelijke beelden, vooral als ze niet met zekerheid kunnen worden bevestigd.

Petities

Mensenrechtenorganisaties hebben ook hun bezorgdheid geuit over de ethische implicaties van dergelijke technologie en de potentiële inbreuk op de privacy van individuen.

Er zijn al petities gestart om de verkoop van de MortalVision te verbieden, waarbij critici beweren dat het apparaat meer kwaad dan goed kan doen.

Feedback publiek

FuturVisie heeft aangekondigd dat het de feedback van het publiek serieus neemt en overweegt om begeleidende counselingdiensten aan te bieden aan klanten die besluiten de MortalVision aan te schaffen.

Het bedrijf benadrukt echter dat de televisie bedoeld is als een hulpmiddel voor zelfreflectie en niet als een definitieve voorspelling van de toekomst.