Toenmalig demissionair minister-president Dries van Agt (CDA) vroeg in de zomer van 1982 in de Ministerraad aandacht voor ‘aanwijzingen van een mislukte landing van buitenaardsen’ in Norg, Drenthe. Dat blijkt uit een aankondiging van het Nationaal Archief over de openbaarmaking van stukken die uiteindelijk toch niet lijken te worden vrijgegeven.

Traditioneel organiseert het Nationaal Archief op de eerste werkdag van het jaar ‘Openbaarheidsdag’. Dit jaar op donderdag 2 januari 2020. In een op dinsdag 17 december onder de pers verspreidde  ‘Lijst van onderwerpen‘ (PDF) werd gewag gemaakt van de:

“Notulen Ministerraad, juni 1982; opmerkingen van de Minister-President over aanwijzingen van een mislukte landing van buitenaardsen in Norg, hoe hier als Regering op te reageren en de mogelijke risico’s voor het Landsbestuur en in het bijzonder de Koningin en de Koninklijke Familie.”

Vandaag bleek dit onderdeel echter plotsklaps uit het overzicht te zijn verdwenen.

Opmerkelijk: Van Agt bleef in 1982 na de val van zijn laatste kabinet aan als lijsttrekker voor het CDA maar besloot na de verkiezingsoverwinning – en dus kort na zijn opmerkingen over de gebeurtenissen in Norg – in september 1982 het leiderschap over te dragen aan Ruud Lubbers die vervolgens premier werd.

Dat is ook de Drentse historicus Widgzert Blijmae niet ontgaan. In Ons Norg schrijft hij woensdag: “De lichtflitsen, de grote klap, het gat in het weiland van boer Boeckema. Plotsklaps militairen in Norg, de zwarte schermen om de boerderij. Boeckema die een week later met zijn gezin ‘opeens’ naar het Westen verhuist. Van Agt vervolgens weg, Lubbers zijn opvolger. En ondertussen blijft het sinds 1982 stil vanuit Den Haag. Waarom eigenlijk?”

Door Jim Slayer