In Japan is het al weken een rage, in Duitsland begint de media er over te schrijven en in Frankrijk heeft zelfs de president er eentje, maar in Nederland heeft nog niemand het er over: de zonnebril die in de toekomst kan kijken.

De bril ziet er uit als elke andere zonnebril en is in diverse kleuren en vormen verkrijgbaar. Maar wie de bril draagt kan, met een beetje geluk, zijn eigen toekomst aanschouwen. De geboorte van een kind, het winnen van een prijs in een loterij, een toekomstige steekpartij en zelfs meerdere malen iemands eigen overlijden zijn al gemeld als ‘gezien’, en ook inderdaad uitgekomen, al lijken exacte details, tijdstippen en bijzaken vaak nogal af te wijken van dat wat wordt ‘voorzien’. Zo zag een Japanse drager de dood van zijn broer in een tragisch auto-ongeluk rond 2022, maar kwam de broer begin april van dit jaar om bij een niet minder tragisch ongeluk met een bouwlift. Vier jaar eerder dan ‘voorzien’ dus, wel een tragisch ongeval, maar onder andere omstandigheden.

Online gaan deze exclusieve toekomstzonnebrillen (verkrijgbaar vanaf rond de 700 euro) als warme broodjes over de toonbank. Vooral in Japan zijn de voorraden niet aan te slepen en is de gemiddelde levertijd inmiddels opgelopen tot meer dan vijf maanden.

Splendeur divine

Wie deze verkoophit heeft geproduceerd is nog altijd een groot raadsel. Producent ‘Splendeur divine’ is een onbekende in de brillenmarkt en meer dan een postbusadres in Zuid-Frankrijk lijkt het niet te zijn. Niemand weet dus welk genie er achter het ontwerp van de brillen zit, al doen geruchten de ronde dat zowel Google als Apple betrokken zijn bij de productie van de toekomstbril. Geruchten die door beide techreuzen categorisch worden ontkend.

Overigens weet ook nog helemaal niemand hoe de brillen precies werken en welke techniek er achter schuil gaat: de brillen lijken, ook na uitvoerig technisch onderzoek in een laboratorium, in helemaal niets te verschillen met gewone zonnebrillen. Hoe het dan wel mogelijk is dat de toekomst kan worden ‘gezien’ blijft een groot raadsel.

Nederlandse markt

Een al even groot raadsel is het of, en wanneer, de brillen eindelijk op de Nederlandse markt verschijnen. De brillen zijn weliswaar online verkrijgbaar maar worden niet internationaal verscheept. Wie in Nederland woont en toch alvast zo’n bril wil bestellen moet kunnen beschikken over een geldig buitenlands adres in het land van verkoop. Maar de bril door iemand in het land van verkoop laten doorsturen kan natuurlijk ook, al is nog onduidelijk of de toekomst van de drager of van die van de koper te ‘zien’ zal zijn.

De brillen worden inmiddels te koop aangeboden in Japan, Duitsland, Frankrijk, VS, Ierland en Canada.