Zuilensberg, 18 augustus 2023 – Bewoners van het Limburgse Zuilensberg werden dinsdag wakker om te ontdekken dat standbeelden uit het stadspark van plaats waren veranderd. Het bleek geen grap van de carnavalsvereniging want beveiligingscamera’s toonden dat de beelden die ‘s nachts rondwandelden.

De beelden, die al decennia lang stille wachters van Zuilensberg zijn, lijken nu een eigen leven te leiden. Op de camerabeelden is te zien hoe de standbeelden, waaronder een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog, een dansende ballerina en een lezende schrijver, van hun sokkels springen en door het park dwalen. Ze bewegen zich op een vloeiende, bijna menselijke manier, en lijken met elkaar te communiceren door subtiele gebaren en bewegingen.

De lokale gemeenschap is verdeeld over de gebeurtenissen. Terwijl sommigen het fenomeen fascinerend vinden en ‘s nachts naar het park komen in de hoop een glimp op te vangen van de wandelende beelden, zijn anderen diep verontrust en eisen dat de beelden worden verwijderd of ten minste worden beveiligd. Er zijn zelfs meldingen van kinderen die beweren dat de standbeelden hen verhalen vertellen uit lang vervlogen tijden, terwijl anderen zweren dat ze de beelden hebben horen fluisteren over geheimen van de stad.

Onderzoekers en historici zijn naar Zuilensberg gekomen om het mysterie te ontrafelen. Sommigen geloven dat de beelden geactiveerd zijn door een zeldzame kosmische gebeurtenis, terwijl anderen speculeren dat ze misschien altijd al levend waren, wachtend op het juiste moment om zich te roeren.

Wat de reden ook is, de nachten in Zuilensberg zijn niet langer stil, en de stenen inwoners hebben nog wat ledematen te strekken.